Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων

.

.
H συνολική κεφαλαιοποίηση τους είναι κατά πολύ υψηλότερη από το ποσόν που πραγματικά επενδύθηκε στην αγορά – γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνα.

Επενδύσεις και Αγορές

Πρόσφατα στις Η.Π.Α. μία καινούργια ιστοσελίδα, η οποία έως τότε ήταν γνωστή μόνο σε εξειδικευμένους κύκλους, αναδείχθηκε στις δέκα πιο αγαπημένες της χώρας. Πρόκειται για την coinmarketcap.com, οι συντελεστές της οποίας καταχωρούν τα κρυπτονομίσματα, καθώς επίσης τις ψηφιακές μάρκες (Token) – συμπεριλαμβανομένων των τιμών τους, καθώς επίσης της κεφαλαιοποίησης τους. Όποιος θέλει λοιπόν να ενημερωθεί για τα νέα αυτά χρήματα ή εμπορεύματα κατά τη νομοθεσία, ανατρέχει σε αυτή τη σελίδα ή σε παρόμοιες – όπως είναι η livecoinwatch.com.
Οι περισσότεροι τώρα άνθρωποι, διαβάζοντας την κεφαλαιοποίηση τους, πιστεύουν πως είναι ανάλογη με αυτήν των νομισμάτων χωρίς αντίκρισμα (fiat money) – όπως είναι το δολάριο, το ευρώ, το γεν κοκ. Έτσι θεωρούν πως η
συνολική αγορά είναι της τάξης των 300 δις $, όπως πρόσφατα – κάτι που είναι εντελώς λανθασμένο. Για να κατανοήσει κανείς τη διαφορά, οφείλει να γνωρίζει πως τα χρήματα που επενδύονται σε μία αγορά αναφέρονται ως «εισροές» – ενώ αυτές οι εισροές είναι τα πραγματικά χρήματα που εισέρχονται στο σύστημα.
Για παράδειγμα στα κρυπτονομίσματα, όταν κάποιος πηγαίνει στο «Coin base» και αγοράζει BITCOIN (BTC) με μετρητά, αυτή είναι η εισροή – ενώ το ανώτατο όριο της αγοράς γενικότερα, είναι η τρέχουσα κυκλοφοριακή προσφορά των περιουσιακών στοιχείων, ο συνολικός αριθμός τους δηλαδή, επί την τρέχουσα τιμή τους.
Με ένα απλό παράδειγμα, υποθετικά υπάρχει ένα νησί που έχει δέκα σπίτια – ενώ κάποιος αγοράζει τα πέντε από αυτά, πληρώνοντας 200.000 € για το κάθε ένα (άρα 1.000.000 €). Στην περίπτωση αυτή, οι ιδιοκτήτες των υπολοίπων πέντε σπιτιών καταγράφουν ως τιμή επίσης τα 200.000 € έκαστος – οπότε το ανώτατο όριο αγοράς για όλα τα ακίνητα του νησιού ανέρχεται στα 2.000.000 € (= 10 Χ 200.000 €). Εν τούτοις, στην πραγματικότητα δεν επενδύθηκε αυτό το ποσόν, αλλά το μισό – οπότε οι εισροές ήταν 1.000.000 € και το ανώτατο όριο αγοράς, η συνολική κεφαλαιοποίηση της, καταγράφεται στα 2.000.000 €.
Στο θέμα των κρυπτογραφημένων νομισμάτων τώρα, όλα τα νομίσματα που κυκλοφορούν δεν αγοράστηκαν στην τρέχουσα τιμή – ενώ πολλά δεν αγοράστηκαν καθόλου, αλλά απλά κατασκευάσθηκαν στην προηγούμενη περίοδο (προ-εξόρυξη). Ως εκ τούτου το ανώτατο όριο της αγοράς, η συνολική κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων, είναι πολύ υψηλότερη από το ποσόν που πραγματικά επενδύθηκε στην αγορά – όπου, σύμφωνα με μία έρευνα της JP Morgan, η συνολική κεφαλαιοποίηση ήταν πρόσφατα στα 300 δις $, αλλά οι εισροές μόλις 6 δις $. Αυτό σημαίνει πως τα χρήματα που πραγματικά επενδύθηκαν (εισροές) ήταν 6 δις $ και όχι 300 δις $.
Όταν λοιπόν η κεφαλαιοποίηση έφτασε κάποια στιγμή στα 600 δις $, στην ουσία είχαν επενδυθεί μόλις 12 δις $ – αν και ο υπολογισμός δεν είναι γραμμικός, αφού κανένας δεν γνωρίζει πόσα χρήματα επενδύονται κάθε στιγμή και πόσα κρυπτονομίσματα κατασκευάζονται. Κάτω όμως από αυτές τις προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν πολλές απάτες – όπως η χειραγωγημένη αύξηση της τιμής τους, αφού τα χρήματα που επενδύονται είναι πολύ λιγότερα από τη συνολική κεφαλαιοποίηση.
Εάν διαιρέσουμε εδώ απλοϊκά τα 600 δις $ με τα 12 δις $ (=50), θα βρούμε ότι η κάθε εισροή με μεγαλύτερη τιμή αυξάνει πολλές φορές τη συνολική αγορά – οπότε κάποιος που έχει στην ιδιοκτησία του κρυπτονομίσματα που κατασκεύασε και δεν αγόρασε, έχει κάθε λόγο να «παρέμβει» στις αγορές για να πολλαπλασιάσει την αξία των δικών του κρυπτονομισμάτων. Στα πλαίσια αυτά τα νέα «νομίσματα» είναι ακόμη πολύ επικίνδυνα – ενώ οι μεγάλες τους διακυμάνσεις είναι νομοτελειακές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου