Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2018

Ο αξιότιμος κ. Καραμανλής


.

.
Ο διπλασιασμός των δαπανών για φάρμακα, η εκτόξευση των δίδυμων ελλειμμάτων της χώρας σε πρωτοφανή επίπεδα, η παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας και η ανευθυνότητα της προκήρυξης πρόωρων εκλογών εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, είναι αρκετά για να αιτιολογούν πλήρως τη σιωπή του.
.

Επικαιρότητα

Η οικονομία της Ελλάδας ασφαλώς δεν πηγαίνει καλύτερα – ενώ αρκούν δύο μόνο στοιχεία για να το τεκμηριώσει κανείς: (α) το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το 2017 εκτινάχθηκε στα 21,4 δις € από 18,7 δις € το 2016 – γεγονός που σημαίνει ότι, το 2017 εισάγαμε εμπορεύματα αξίας 21,4 δις € περισσότερα από όσα εξάγαμε, ενώ αυτός είναι ακριβώς ο τρόπος με τον οποίο μία χώρα
μετατρέπεται σε προτεκτοράτο και (β) η απόδοση του κανονικού επταετούς ομολόγου έχει εκτοξευθεί στο 14,3% (άρα η τιμή του καταρρέει), ενώ του καινούργιου που μόλις εκδόθηκε με 3,5% επιτόκιο έφτασε ήδη στο 4%, προκαλώντας ζημίες στους επενδυτές (των 10ετών στο 4,17% κοκ.). Το να εκδίδει πάντως μία χώρα διερευνητικά ομόλογα όταν υπάρχουν φόβοι παγκοσμίου κραχ και πολιτικής αστάθειας στο εσωτερικό της, δεν είναι και τόσο έξυπνο – ούτε θετικό δείγμα για την ποιότητα του υπουργείου οικονομικών της.
Εν τούτοις, οι πάντες ασχολούνται με το σκάνδαλο της Novartis – όπου η μεν κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει πίσω του τα προβλήματα της οικονομίας, το Σκοπιανό και κυρίως το νόημα της διαδήλωσης στο Σύνταγμα, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να αποποιηθεί τις αναμφισβήτητες ευθύνες κάποιων στελεχών της τόσο για τις μίζες, όσο και για την υπερχρέωση της χώρας.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει εν προκειμένω η προσπάθεια να τοποθετηθεί στα δύο αυτά θέματα ο κ. Κ. Καραμανλής – να δηλώσει εάν ήταν εν γνώσει του τόσο το ένα, όσο και το άλλο. Όμως, ο διπλασιασμός των κρατικών δαπανών για τα φάρμακα στην περίοδο της θητείας του από 2,4 δις € το 2004 στα 5,28 δις € το 2009 είναι τόσο ξεκάθαρος και τόσο μεγάλος, ώστε να μην απαιτείται καθόλου να πάρει θέση – αφού ασφαλώς δεν ήταν τυφλός, κάτι που ισχύει και για τους προκατόχους του στα εξοπλιστικά, όπου δεν μπορεί να ήταν ένοχος μόνο ο κ. Τσοχατζόπουλος ή/και να λειτουργούσε εν αγνοία του τότε πρωθυπουργού.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην οικονομία, όπου οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης έφτασαν στο ζενίθ το 2009, ενώ τα έσοδα στο ναδίρ – με τη μεταξύ τους διαφορά που συνιστά το έλλειμμα του προϋπολογισμού και προστίθεται στο χρέος να εκτοξεύεται σε πρωτόγνωρα ύψη. Παράλληλα, είχε ακολουθήσει μία ανάλογα ανεύθυνη πορεία το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, υπερβαίνοντας το 15% του ΑΕΠ (γράφημα) – ενώ ο αξιότιμος κ. Καραμανλής προκήρυξε πρόωρες εκλογές σε μία εποχή που αφενός μεν μαινόταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, αφετέρου είχε προκαλέσει με την πολιτική του τα εξωπραγματικά αυτά δίδυμα ελλείμματα.
Με δεδομένο λοιπόν το ότι, επρόκειτο για το αποκορύφωμα της ανευθυνότητας, έχει κάθε λόγο να κρατάει κλειστό το στόμα του και να μην προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις – επίσης να μην επιτίθεται στο σημερινό πρωθυπουργό εάν όχι να τον στηρίζει, αφού θέλει να κρυφτεί πίσω του έτσι ώστε να αποφύγει τις ευθύνες για τα τεράστια λάθη που έκανε, τα οποία οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή.
Σε μία τρομακτική περιπέτεια που ασφαλώς επιδείνωσαν οι κάκιστοι χειρισμοί όλων του των διαδόχων, αλλά ο ίδιος δημιούργησε τις προϋποθέσεις – μαζί με τους υπουργούς του φυσικά. Εάν σε όλα αυτά συμπεριλάβουμε τη συμφωνία του για σύνθετη ονομασία στα Σκόπια το 2008, με το όνομα της Μακεδονίας, θα έχουμε μία πραγματικά θλιβερή εικόνα – οπότε αιτιολογείται πλήρως η σιωπή του.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου