ΟΗΕ: Καταγγελίες για σεξουαλική βία στα ελληνικά κέντρα φιλοξενίας
Δεκάδες πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα καταγγέλλουν πως έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας στα ασφυκτικώς γεμάτα κέντρα φιλοξενίας, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Αναλυτικότερα, περίπου το ένα τρίτο των 622 αναφορών για σεξουαλική παρενόχληση, που έγιναν συνολικά το 2017 στην Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), αφορούσε πρόσφυγες που βρίσκονταν σε κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Cecile Pouilly, δήλωσε μάλιστα ότι οι πρόσφυγες δεν μιλάνε πάντα γι' αυτά τα περιστατικά, επειδή φοβούνται, ντρέπονται και ανησυχούν για τις διακρίσεις.



"Ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών είναι πιθανό να είναι πολύ υψηλότερος από τον αναφερόμενο", δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Γενεύη, αναγνωρίζοντας ότι ο ΟΗΕ έχει μόνο μια "μερική εικόνα" της πραγματικότητας.

Ο Pouillyτόνισε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου και στο Βαθύ της Σάμου "όπου χιλιάδες πρόσφυγες συνεχίζουν να παραμένουν σε ακατάλληλα καταφύγια με ανεπαρκή ασφάλεια".

capital.gr