Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Φωτιά και μανιώδης οργή


.
Πρόκειται για μία συμμορία συνενόχων, οι οποίοι ακολουθούν έναν αρχηγό, τον πρόεδρο Trump που ο καθένας τόσο φοβάται, όσο και περιφρονεί ή απεχθάνεται – ενώ στην πραγματικότητα όλοι τον θεωρούν ανίκανο να κυβερνήσει.
«Ολόκληρη η ζωή μου διέπεται από δύο ισχυρά χαρακτηριστικά μου: από την ψυχική μου σταθερότητα και από το γεγονός πως είμαι πραγματικά έξυπνος…. Κατάφερα από έναν πολύ επιτυχημένο επιχειρηματία να αναδειχθώ σε έναν κορυφαίο τηλεοπτικό αστέρα και στην προεδρία των Η.Π.Α. με την πρώτη μου κάθοδο. Νομίζω πως αυτό δεν τεκμηριώνει πως είναι μόνο έξυπνος, αλλά  μία ευφυΐα. Μία ψυχικά σταθερή ιδιοφυία».

.

Άρθρο

Λίγο πριν από τα σύνορα του Μεξικού, στο San Diego, έχουν στηθεί οκτώ «πρωτότυπα» ενός τείχους ύψους εννέα μέτρων, από μπετόν ή μεταλλικά, από τα οποία μπορεί κανείς να βλέπει την άλλη πλευρά – ενώ πίσω από αυτά, η υφιστάμενη οχύρωση των συνόρων μοιάζει με ένα απλό φράχτη ενός κήπου. Με τα συγκεκριμένε μοντέλα ανταγωνίζονται μεταξύ τους έξι κατασκευαστικές εταιρείες, όσον αφορά τη διεκδίκηση του έργου της προστασίας των νοτίων συνόρων των Η.Π.Α. από την κυβέρνηση Trump – ενώ αυτές τις ημέρες υποβάλλονται σε ένα τεστ αντοχής, όπου γίνονται δοκιμές όσον αφορά την ανθεκτικότητα τους σε χτυπήματα με βαριά εργαλεία, στο τρύπημα τους με ειδικές μηχανές, στις δυνατότητες να σκαρφαλώσει κανείς επάνω κοκ.
Ουσιαστικά λοιπόν για να εμποδίζονται οι μετανάστες από το Μεξικό και την κεντρική Αμερική – έτσι ώστε να μην μπορούν να εισέλθουν παράνομα στις Η.Π.Α. όσο και αν προσπαθούν (φωτογραφία).
Πρόσφατα τώρα έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση θα ζητήσει 18 δις $ από το Κογκρέσο, για να κατασκευάσει τουλάχιστον 1.000 χιλιόμετρα τείχους από τα 3.000 συνολικά (πηγή) – ενώ οι αντίπαλοι του προέδρου ισχυρίζονται πως δεν χρειάζεται, αφού μετά την άνοδο του στην εξουσία εισέρχονται πολύ λιγότεροι μετανάστες στις Η.Π.Α. (γράφημα). Ο αριθμός δε αυτών που συνελήφθηκαν όταν προσπαθούσαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα ήταν το 2017 (τέλη Σεπτέμβρη) ο χαμηλότερος των τελευταίων 46 ετών, ενώ κατά 25% μικρότερος από ότι το 2016 – αν και η τάση είναι ξανά αυξητική.
Το γεγονός αυτό σημαίνει πως οι απειλές του κ. Trump, καθώς επίσης τα άλλα μέτρα που επέβαλλε, όπως η αναθεώρηση ορισμένων μεταναστευτικών κανόνων που εμπεριείχαν επικίνδυνα κενά κατά τον ίδιο, δημιούργησαν ένα αόρατο τείχος γύρω από τη χώρα – ενώ έχουν προγραμματισθεί ακόμη πιο αυστηρές διαδικασίες. Ως αποτέλεσμα της μείωσης των παράνομων μεταναστευτικών εισροών, εκδιώχθηκαν πολύ λιγότερα άτομα στα σύνορα κατά το πρώτο έτος της προεδρίας του, σε σχέση με ολόκληρη την οκταετή θητεία του κ. Obama – όπου απελάθηκαν 8.000.000 μετανάστες, πολύ πιο πολλοί από όλους τους προέδρους πριν από αυτόν.
Παράλληλα, οι Αρχές αναζητούν επιθετικά στο εσωτερικό της χώρας άτομα χωρίς άδεια παραμονής – μετά την υπογραφή δύο διαταγμάτων από τον κ. Trump αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας εκ μέρους του, όσον αφορά τον εντοπισμό και την απέλαση των παράνομων μεταναστών. Η υπηρεσία μετανάστευσης και τελωνείων (immigration and customs enforcement) συνέλαβε στις Η.Π.Α. 10.568 άτομα μετά τις 20 Ιανουαρίου ή 42% περισσότερα από την προηγούμενη χρονική περίοδο – ενώ έως το 2023 σχεδιάζεται ο διπλασιασμός του προσωπικού της, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ψάχνει συστηματικά τις Πολιτείες, τις πόλεις και τις κοινότητες της χώρας, για την εύρεση παράνομα απασχολούμενων ξένων.
Την ίδια στιγμή οι επιθέσεις εναντίον του κ. Trump από τα ΜΜΕ, από το βαθύ κράτος που σχεδιάζει την ανατροπή του όπως ισχυρίζονται ορισμένοι (άρθρο), εντείνονται – με κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες είναι άρρωστος και στο δρόμο προς την άνοια, όπως ο πατέρας του. Το σκανδαλώδες βιβλίο δε του αμερικανού δημοσιογράφου M. Wolff «Fire and Fury» (φωτιά και οργή), το οποίο έγινε ανάρπαστο, στηρίζει τη θεωρία που έχουν προωθήσει κάποιοι ψυχίατροι – ότι υποφέρει δηλαδή από το σύνδρομο «Τουρέτ» (ερμηνεία), το οποίο χαρακτηρίζεται από μανιοκαταθλιπτικές διακυμάνσεις, οπότε είναι εξαιρετικά επικίνδυνος.
Είναι πάντως εντυπωσιακή η συμφωνία των γερμανικών ΜΜΕ με τα αμερικανικά, όσον αφορά τις κατηγορίες εναντίον του προέδρου Trump – μεταξύ άλλων από το Spiegel, το οποίο τον έχει καθημερινά στο στόχαστρο του (άρθρο: Ένα κλουβί γεμάτο τρελούς). Σύμφωνα πάντως με το συγγραφέα του βιβλίου, «Ο Λευκός Οίκος υπό την προεδρία του Trump μοιάζει με την αυλή ενός ηγεμόνα της Αναγέννησης – ή σαν μία σπηλιά ληστών. Στο εσωτερικό του ο καθένας ενδιαφέρεται μόνο για το δικό του συμφέρον, είναι πάντοτε σε επιφυλακή, είναι γεμάτος δυσπιστία για όλους, κυριαρχείται από έναν ανείπωτο φόβο ενώ περιβάλλεται από ίντριγκες και δυσαρέσκεια». Πάντοτε κατά τον ίδιο,
«Πρόκειται για μία συμμορία συνενόχων, οι οποίοι ακολουθούν έναν αρχηγό που ο καθένας τόσο φοβάται, όσο και περιφρονεί ή απεχθάνεται – ενώ στην πραγματικότητα όλοι τον θεωρούν ανίκανο να κυβερνήσει. Με κάποιον τρόπο κέρδισε τον αγώνα για την προεδρία, αλλά το μυαλό του είναι ανίκανο να ανταποκριθεί στις βασικές απαιτήσεις της θέσης του. Δεν μπορούσε ούτε να σχεδιάσει, ούτε να οργανώσει – ούτε να επικεντρωθεί σε ένα πράγμα, ούτε να στραφεί σε κάποιο άλλο. Δεν ήταν ποτέ ικανός να προσαρμόσει τη συμπεριφορά του στους εκάστοτε στόχους – ενώ ουσιαστικά δεν ήταν ποτέ σε θέση να συνδέσει την αιτία με το αποτέλεσμα«.
Η παραπάνω βέβαια περιγραφή του συγγραφέα, σύμφωνα με τον οποίο ένα μέλος της κυβέρνησης είπε πως «ο πρόεδρος είναι ένας ηλίθιος περιτριγυρισμένος από κλόουν»,  προέρχεται από ένα άρθρο των New York Times – από μία εφημερίδα που ήδη από τις πρώτες ημέρες της εκλογής του προέδρου Trump τον χαρακτήριζε σαν ένα γέρο που τις νύχτες γυρίζει σαν τρελός στο Λευκό Οίκο, τυλιγμένος στο μπουρνούζι του. Από την άλλη πλευρά ο ίδιος ο πρόεδρος Trump προκαλεί, όπως με το εξής tweet του:
«Ολόκληρη η ζωή μου διέπεται από δύο ισχυρά χαρακτηριστικά μου: από την ψυχική μου σταθερότητα και από το γεγονός πως είμαι πραγματικά έξυπνος…. Κατάφερα από έναν πολύ επιτυχημένο επιχειρηματία να αναδειχθώ σε έναν κορυφαίο τηλεοπτικό αστέρα και στην προεδρία των Η.Π.Α. με την πρώτη μου κάθοδο. Νομίζω πως αυτό δεν τεκμηριώνει πως είναι μόνο έξυπνος, αλλά  μία ευφυΐα. Μία ψυχικά σταθερή ιδιοφυία» (πηγή).
Περαιτέρω, όλο και περισσότεροι αμερικανοί ψυχίατροι κάνουν καταστροφικές τηλεδιαγνώσεις για τον πρόεδρο Trump – αναφέροντας πως οι διανοητικές του ικανότητες επιδεινώνονται, ότι έχει συμπτώματα αρχικής άνοιας ή ακόμη και Αλτσχάιμερ όπως ο πατέρας του. Εν τούτοις το γεγονός ότι, η πρώτη επίσημη ομιλία του αποτέλεσε σοκ για τον πλανήτη, ειδικά για το ακραίο νεοφιλελεύθερο κατεστημένο που διαπίστωσε έντρομο πως ο κόσμος που έχει δημιουργήσει τίθεται υπό αμφισβήτηση από ένα δικό του επιτυχημένο μέλος, δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με την κριτική που του ασκείται – υπενθυμίζοντας τα εξής από την ομιλία του:
«Το κατεστημένο προστατεύει τον εαυτό του, αλλά όχι τους Πολίτες της χώρας μας. Οι νίκες του δεν ήταν δικές σας νίκες, οι επιτυχίες του δεν ήταν δικές σας επιτυχίες – ενώ, όταν στην πρωτεύουσα μας γιόρταζε το κατεστημένο, υπήρχαν πολύ λίγες αιτίες για να γιορτάζουν οι οικογένειες που προσπαθούσαν αγωνιωδώς να επιβιώσουν σε ολόκληρη τη χώρα μας.
Για πάρα πολλούς από τους αμερικανούς συμπολίτες μας υπάρχει μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Οι μητέρες και τα παιδιά στις πόλεις μας είναι φυλακισμένοι, παγιδευμένοι καλύτερα στη φτώχεια – τα σκουριασμένα εργοστάσια έχουν εξαπλωθεί σαν τάφοι, όπως οι επιτύμβιες στήλες δηλαδή, σε ολόκληρη τη χώρα.
Η μία μετά την άλλη βιομηχανίες έκλεισαν ή εγκατέλειψαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς την παραμικρή σκέψη – όσον αφορά τα εκατομμύρια των εκατομμυρίων εργατών, οι οποίοι έμειναν πίσω. Ο πλούτος της μεσαίας τάξης μας υφαρπάχθηκε από τα σπίτια της και στη συνέχεια διαμοιράστηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη«.
Οι παραπάνω αναφορές του προέδρου Trump είναι τόσο ουσιαστικές, ώστε να μην μπορεί να πιστέψει κανείς πως προέρχονται από κάποιον με σοβαρά διανοητικά προβλήματα – όσο και αν προσπαθούν μανιωδώς τα αμερικανικά ΜΜΕ να αποδείξουν το αντίθετο. Το γεγονός δε ότι, κατάφερε αναμφίβολα έναν άθλο «κλέβοντας» κυριολεκτικά την προεδρία από τα χέρια της κυρίας Clinton που στηριζόταν από τους πάντες, ενώ δεν λειτουργεί εντός των κατεστημένων πλαισίων, κλιμακώνει τις αμφιβολίες μας – όπως επίσης «η φωτιά και η μανιώδης οργή» της πλειοψηφίας των δημοσιογράφων εναντίον του, οι οποίοι δεν είναι τόσο αντικειμενικοί και αδιάφθοροι όσο θέλουν να μας πείσουν.
Εν τούτοις, οι μαζικές επιθέσεις που δέχεται από το εσωτερικό αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες να κάνει λάθη, όσον αφορά τη διακυβέρνηση της χώρας – λάθη που θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά για τον πλανήτη, με κριτήριο την κυρίαρχη θέση των Η.Π.Α. και τις σύγκρουση τους σε όλα τα μέτωπα, ιδιαίτερα όσον αφορά το δολάριο, με την Κίνα και τη Ρωσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου