Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Πλειστηριασμοί: Απολυταρχία, με αυτεπάγγελτες διώξεις


Σχολιασμός του ιστολογίου μας

Με μεγάλη «φούρια» το καθεστώς προωθεί εκπρόθεσμη τροπολογία μετατροπής αδικημάτων ήσσονος σημασίας, σε αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα. Μ' αυτόν τον τρόπο αποδεικνύει περίτρανα την έκταση της νίκης του κινήματος κατά των πλειστηριασμών σε βάρος της μνημονιακής κατοχής και μας δίνει μια ένδειξη μόνο, του τι μπορούμε να πετύχουμε με ενότητα κι αγώνα. Το τελευταίο φύλλο συκής του καθεστώτος πέφτει, κι έτσι φανερώνεται -πέραν πάσης αμφιβολίας- η απόλυτη σύμπλευσή του με όσους επέβαλαν τα μνημόνια στην πατρίδα μας.

Η εισηγητική έκθεση της (ν)τροπολογίας Κοντονή ταυτίζει το γενικό δημοσιονομικό και δημόσιο συμφέρον με τα συμφέροντα των ελεγχόμενων από ξένα funds τραπεζών, υιοθετώντας το σκεπτικό των αποφάσεων του ΣτΕ που αρνήθηκε να ακυρώσει το 1ο μνημόνιο. Μάλιστα επισημαίνεται –ξανά- ο δήθεν κίνδυνος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αν δεν διεξάγονται κανονικά οι πλειστηριασμοί.

Πρόκειται για επιχείρημα απολύτως ψευδές, αφού οι εγχώριες – ξένες - τράπεζες θα περάσουν ούτως ή άλλως stress tests μέχρι τα μέσα της άνοιξης, δηλαδή εντός χρονικού διαστήματος που δεν επαρκεί για την εκποίηση τόσων ακινήτων, ώστε να εκλείψει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Άλλωστε οι περισσότερες και μεγαλύτερες μέχρι σήμερα ανακεφαλαιοποιήσεις έγιναν για λόγους έλλειψης ρευστότητας κι όχι για την κάλυψη των ζημιών των τραπεζών εξαιτίας των κόκκινων δανείων.

Είναι λοιπόν βέβαιο ότι οι τράπεζες δεν θα εξασφαλίσουν πρόσθετη ρευστότητα μέσω των πλειστηριασμών. Απλά, θα αρπάξουν τα ακίνητα των ελλήνων πολιτών σε εξευτελιστικές τιμές και έτσι, θα μπορούν να κάνουν λογιστικές εγγραφές και διαγραφές ζημιών. Επίσης, τα ξένα funds θα μπορούν να τιτλοποιήσουν για να κερδοσκοπήσουν στον χρηματιστηριακό τζόγο με τον ξεσπιτωμό και την απόλυτη εξαθλίωση του λαού, εξασφαλίζοντας ακόμα μεγαλύτερα αιματοβαμμένα κέρδη.

Όμως, ούτε αυτό θα διασώσει τις εγχώριες τράπεζες. Θα παραμείνουν θνησιγενείς και παρασιτικές, διότι όχι μόνο δεν στηρίζουν την εγχώρια οικονομία, αλλ’ αντιθέτως εντείνουν την αφαίμαξη της όποιας ρευστότητας έχει απομείνει στην πραγματική οικονομία και την παραγωγική δραστηριότητά της.

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι διώκονταν αυτεπαγγέλτως μόνο τα σοβαρά ποινικά αδικήματα (ανθρωποκτονίες, βιασμοί, ληστείες κλπ). Πλέον το καθεστώς, προκειμένου να ποινικοποιήσει την πολιτική διαμαρτυρία κατά της βίαιης εκποίησης της ιδιωτικής περιουσίας -με νομότυπα μεν, σαφώς παράνομα δε, μέσα- διολισθαίνει φανερά σε πρακτική που ακολουθείται από εμφανώς απολυταρχικά καθεστώτα, περιορίζοντας έτι περαιτέρω τα -υπό εξαφάνιση- δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.

Αυτό γίνεται κατόπιν της προαναγγελίας Ρούσκα και της παρότρυνσης του κ. Ντράγκι, δηλαδή με τις ευλογίες και τις διαταγές της ΕΚΤ και της ΕΕ. Είναι πλέον ξεκάθαρο ποιο θα είναι το εφιαλτικό μέλλον μας εντός της ΕΕ και της ευρωζώνης. Το χρήμα πάνω από τις ανθρώπινες ζωές, ο εκφασισμός και η φίμωση κάθε φωνής διαμαρτυρίας ως απάντηση στους δημοκρατικούς αγώνες των πολιτών.

Σ' όλα αυτά, η απάντηση στην χώρα που γεννήθηκε η έννοια της Δημοκρατίας μπορεί να είναι μόνο μία: Όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου