Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Στήβεν Χώκινγκ: «H Γη θα καταστραφεί αλλάξτε πλανήτη»

IMG_2086 




Η νέα πρόβλεψη του Στίβεν Χόκινγκ είναι πιο δυσοίωνη από ποτέ: Έως το 2600, η Γη θα έχει μετατραπεί σε μία τεράστια «πύρινη σφαίρα». Και ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο για να σωθεί από την καταστροφή, από το να την εγκαταλείψει για πάντα.
Μιλώντας μέσω videolink σε συνέδριο τεχνολογίας στο Πεκίνο, ο παγκοσμίου φήμης επιστήμονας δεν αφήνει πολλά περιθώρια: «Ο άνθρωπος θα πρέπει με γενναιότητα να ταξιδέψει εκεί που δεν έχει πάει ποτέ ξανά κανείς», αν θέλει να επιζήσει το είδος μας για ακόμη ένα εκατομμύριο χρόνια.

Ως βασικές αιτίες της επικείμενης καταστρφής, ο Χοκινγκ παρουσιάζει τον υπερπληθυσμό και η
διαρκώς αυξανόμενη κατανάλωση των ενεργειακών πόρων του πλάνητη.

Ακολουθώντας τη ρήση «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», ο Χόκινγκ έχει ήδη προτείνει εναλλακτική: Πρόκειται για το σχέδιο «Breakthrough Starshot», αρχικής αξίας 100 δισ. δολαρίων, το οποίο χαίρει επίσης της στήριξης του ιδρυτή του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, καθώς και του Ρώσου μεγιστάνα του Διαδικτύου Γιούρι Μίλνερ. Πρόκειται στην ουσία για το σχέδιο διαφυγής της ανθρωπότητας στο πλησιέστερο αστρικό σύστημα, τον αστερισμό του Άλφα Κενταύρου.
Ταξιδεύοντας με μικρά σκάφη με την ταχύτητα του φωτός, ο Χόκινγκ υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος θα μπορούσε να φτάσει στον Άρη σε λιγότερο από μία ώρα, στον Πλούτωνα μέσα σε λίγες ημέρες, να ξεπεράσει το διαστημόπλοιο «Voyager» σε μία εβδομάδα και να φτάσει στον Άλφα Κενταύρου σε 20 χρόνια.
«Αν όλα πάνε καλά, κάποια στιγμή προς τα μέσα του αιώνα, θα έχουμε την πρώτη εικόνα ενός κοντινού πλανήτη που μπορεί να φιλοξενήσει ζωή», εκτιμά ο γενικός διευθυντής του σχεδίου, Πίτερ Γουόρντεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου