Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Ημέρα Εθνικού Πένθους, Ανακοίνωση του Άρδην για τις πολύνεκρες πλημμύρες


Ημέρα Εθνικού Πένθους
Και να που φτάσαμε να θρηνούμε νεκρούς από….. νεροποντή, όταν μάλιστα η κα Περιφερειάρχης μας διαβεβαίωνε πρόσφατα ότι η Αττική είναι απολύτως οχυρωμένη έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων…. για να προχωρήσει σε μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου μετά το συμβάν – μη εξαιρουμένης και της ιδίας!
Η τραγωδία που υπέστησαν οι «προλεταριακές» περιοχές της Νέας Περάμου, της Μάνδρας και της Μαγούλας, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη των ανοχύρωτων πόλεων μας, της συσσώρευσης των οικολογικών αδιεξόδων, ως αποτέλεσμα συνεχών παραβάσεων και παραβιάσεων των Νόμων της Φύσης, σ’ αυτό που συμπυκνωμένα χαρακτηρίζουμε ως «μεταπολεμικό μοντέλο ανάπτυξης». Ένα
μοντέλο άναρχης δόμησης και αυθαίρετων πολεοδομικών επεκτάσεων για το οποίο φέρει ευθύνες το σύνολο των πολιτικών κομμάτων που Κυβέρνησαν, διοικήσεις Δήμων και Πολεοδομιών, το λόμπυ του ΤΕΕ, των Μηχανικών και των εργολάβων άλλα και μια νοοτροπία πολιτών που εθίστηκε στην πρακτική του αυθαιρέτου και της παράβασης αφού κάποια στιγμή όλα νομιμοποιούνταν με τις πολιτικές συναλλαγές που επέτρεπαν την αναπαραγωγή του «συστήματος».
Στην περίπτωση των πλημμυρών και των 15 τραγικών θανάτων στην Μάνδρα Αττικής η υποκρισία περισσεύει. Είναι εντυπωσιακό ότι όλοι όσοι ασχολούνται με αυτά γνώριζαν αυτά που ανέφερε ο καθηγητής γεωλογίας Δ. Παπανικολάου. Στο πανεπιστήμιο και σε όλη των κοινότητα των γεωλόγων, υδραυλικών μηχανικών και χωροτακτών – πολεοδόμων και στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Υπουργείου Υποδομών και Δικτύων ήταν γνωστό το πρόβλημα ήδη από το 1996 όταν ανάντη της Μάνδρας είχαν πνιγεί δύο άνθρωποι για τον ίδιο λόγο. Μάλιστα η περιοχή ήταν το κύριο παράδειγμα για προπτυχιακούς φοιτητές στο μάθημα της υδρογεωλογίας και υδραυλικής μηχανικής. Και μάλιστα δεν περίμεναν μόνο το χειρότερο σενάριο στο ύψος της ύψος βροχής για να υπάρξει καταστροφή.
Τα βασικά αίτια που ευθύνονται για την χτεσινή τραγωδία είναι:
  • Η ολική αποψίλωση του όρους Πατέρα μετά την μεγάλη πυρκαγιά τον Ιούνιο του 2016, σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά του αργιλώδους εδάφους του, που ευνοεί την χειμαρροποίηση.
  • Το μπάζωμα του κεντρικού χείμαρρου «Σαραντάπορου» στον οποίο καταλήγει ένα σύνολο μικρότερων ρεμάτων (Λυκόρρεμα, Λούτσα, Άγια Αικατερίνη κ.λπ.) σε έκταση που υπερβαίνει τα 500 μέτρα, λίγο πριν την εκβολή του στον ομώνυμο Κόλπο της Ελευσίνας. Το πλάτος της εξόδου περιορίστηκε μόλις στα 8 μέτρα μετά από ένα σύνολο πολεοδομικών παρεμβάσεων, με πιο χαρακτηριστική την δημιουργία Δημοτικού αμαξοστασίου και χώρου επισκευών οχημάτων!
  • Το έλλειμμα των αντιπλημμυρικών έργων, αφού οι έως τώρα παρεμβάσεις παραμένουν σημειακές και αποσπασματικές –εστιαζόμενες στην Εθνική οδό–παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κας Δούρου για άμεση ολοκλήρωση τους όταν θα αναλάμβανε τα καθήκοντα της.
  • Η παντελής έλλειψη προετοιμασίας των πολιτών και των δημόσιων οργανισμών στην αντιμετώπιση κρίσεων και ακραίων φαινομένων, τα οποία γίνονται όλο και πιο συχνά.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Πολυτεχνείου  τα ανοιχτά ρέματα του Λεκανοπεδίου Αττικής το 1945, είχαν μήκος 1.280 χιλιόμετρα ενώ το 2013 μόλις 434 χιλιόμετρα παρουσιάζοντας, δηλαδή ποσοστό μείωσης 66,4%!
Ίσως η πρώτη ενέργεια για την αντιμετώπιση των επερχόμενων καταστροφών θα έπρεπε να είναι η διακομματική συνεννόηση για το άμεσο   ξε-μπάζωμα όλων  των ρεμάτων, μια πρακτική που ακολουθείται διεθνώς,  αφού η μέθοδος εγκιβωτισμού αποδεικνύεται αδιέξοδη και επικίνδυνη. Τα ανοιχτά ρέματα, οι μεγάλες πράσινες διαδρομές που ενώνουν τους ορεινούς όγκους με μικρά ή μεγάλα πάρκα, η αναδάσωση των  βουνών και η επέκταση της Φύσης στις πόλεις μας, αποτελούν αναγκαίες πρακτικές συλλογικής επιβίωσης για τα επόμενα χρόνια.
Μια συνήθης πρακτική είναι αυτή του υπολογισμού των απαιτούμενων διατομών των ανοιχτών ρεμάτων, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή δίοδος του νερού λαμβάνοντας υπόψη τις μέγιστες τιμές του όγκου του που αναμένεται σε περίπτωση ακραίας βροχόπτωσης.
Ο υπολογισμός των βροχοπτώσεων θα πρέπει να γίνει με βάση τα αναμενόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής,  φαινόμενα συνήθη και κλιμακούμενα όσο δεν λαμβάνονται ριζικά μέτρα περιορισμού των εκπομπών του  CO2 από την Παγκόσμια Κοινότητα και τους κύριους ρυπαντές του πλανήτη.  Ήδη στην χώρα κάνουν την εμφάνιση τους τροπικοί Μεσογειακοί κυκλώνες, όπως οι τρέχοντες Ευριδίκη και Ζήνωνας με την επωνυμία medi-canes!
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας οφείλει  να εκπονήσει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο προετοιμασίας των πολιτών έναντι κρίσεων και ακραίων καιρικών φαινομένων. Ζητήματα όπως η πρόσβαση και η επικοινωνία με κέντρα πρόβλεψης και πληροφόρησης για βοήθεια κατά την διάρκεια του φαινομένου, οι ομάδες εθελοντών ανά Δήμο, ο καθαρισμός των φρεατίων και η στεγάνωση των υπόγειων χώρων, η προφύλαξη των δεξαμενών πετρελαίου και των ηλεκτρικών κυκλωμάτων, οι εγκαταστάσεις ασφαλειών υπερχείλισης στα συστήματα αποχέτευσης, η οδηγική συμπεριφορά, τα είδη πρώτης ανάγκης ανά νοικοκυριό κ.λπ. θα έπρεπε να γίνουν γνωστά σε κάθε σπίτι  αντί του καθημερινού εθισμού μας στις άθλιες αντεγκλήσεις, στις επικοινωνιακές Κυβερνητικές φιέστες και στις διαφημίσεις…. μετεωριζόμενοι μεταξύ κατάθλιψης και εθνικού πένθους.
Από την εποχή που είχαν γίνει παρόμοιες πλημμύρες στην Αθήνα το 1994 και πέθαναν άνθρωποι ο Μανώλης Ρασούλης είχε γράψει τους στίχους:
«Στου Ρέντη έπεσε βροχή
στην πιο σωστή μας εποχή
κι από εκείνη εκεί τη μπόρα
εξεπλύθη όλη χώρα
… Κι η κασίδα μας επλύθη
Και το μήνυμα ελήφθη
Φαίνεται όμως ότι κανένα μήνυμα δεν ελάβαμε.

Κίνημα Άρδην

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου