Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Τα Σεπτεμβριανά, η Γενοκτονία και οι Εγγλέζοι

Άσπονδοι φίλοι του ελληνισμού οι Εγγλέζοι. Αρχής γενομένης του ληστρικού δανείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Εμείς εδώ στην Κύπρο ακόμη υποφέρουμε από την φιλοτουρκική πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας.
Την περασμένη εβδομάδα θρηνήσαμε τα τραγικά γεγονότα του πογκρόμ της Κωνσταντινούπολης την νύχτα της 6ης με 7ης Σεπτεμβρίου 1955.
Αφορμή έδωσε η προβοκατόρικη, από την τουρκική ΜΙΤ, τοποθέτηση βόμβας στο σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Η βόμβα μεταφέρθηκε από την Τουρκία, από Τούρκο πράκτορα (Έλληνα υπήκοο από την Κομοτηνή) και
τοποθετήθηκε από τον Τούρκο κλητήρα του προξενείου στη Θεσσαλονίκη.
Οι λεπτομέρειες ήλθαν στο φως το 1961, κατά τη διάρκεια της δίκης για εσχάτη προδοσία του πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές, ο οποίος κατέληξε εντέλει στην αγχόνη. Ο Μεντερές δήλωσε δημοσίως ότι τόσο η έκρηξη στο προξενείο της Θεσσαλονίκης όσο και το πογκρόμ ήταν προσχεδιασμένα από τον ίδιον και τα στελέχη του κεμαλικού κόμματος που είχε την εξουσία.
Οι πραγματικοί λόγοι του πογκρόμ ήταν οι εξελίξεις στην Κύπρο, αλλά και ο συστηματικός στραγγαλισμός όλων των μειονοτήτων στην Τουρκία – μέρος του ευρύτερου σχεδίου των κεμαλιστών για εκτουρκισμό και δημιουργία εθνικού κράτους. Το εκπληκτικό όμως είναι ότι πρωτεργάτες και οραματιστές του πογκρόμ, όπως μας αποκαλύπτει η τουρκικής καταγωγής Γερμανίδα καθηγήτρια του πανεπιστημίου Σαμπαντζί της Κωνσταντινούπολης Ντιλέκ Γκιουβέν, ήταν οι Εγγλέζοι.
Η Ντιλέκ Γκιουβέν σε συνέντευξή της στην τουρκική εφημερίδα Sabah μεταξύ άλλων λέει: «Βρήκα ένα γράμμα, που περίπου ένα χρόνο πριν το είχε γράψει ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, όπου ανέφερε: Οι Τούρκοι έχουν καλές σχέσεις με τους Έλληνες. Τι θα μπορούσε να συμβεί αν έσκαγε μια βόμβα στο σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ;».
Ανατρέχοντας μερικές δεκαετίες πίσω, άμοιροι ευθυνών δεν ήταν οι Εγγλέζοι ούτε και για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Όπως αποδεικνύει έγγραφο που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας στην Τουρκία, οι Εγγλέζοι είχαν και εκεί το δάκτυλό τους.
Το έγγραφο, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η κόρη του στρατηγού Καζίμ Καραμπεκίρ, βασικού συνεργάτη του Κεμάλ, αποδεικνύει ότι με εντολή των Βρετανών ο Κεμάλ πήγε στη Σαμψούντα για να αρχίσει τον πόλεμο εναντίον των Ελλήνων και να διαπράξει τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.1

Η διαταγή των Άγγλων προς τον Κεμάλ
Και τελειώνοντας, ας μην ξεχνάμε ότι το 1956 πρώτος έκανε δήλωση για διχοτόμηση της Κύπρου ο Άγγλος υπουργός Αποικιών, Λένοξ Μπόιντ. Στο τέλος της παρουσίασης των Συνταγματικών Προτάσεων Ράντκλιφ στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, είπε: «[...] ο σκοπός της κυβερνήσεως της Αυτής Μεγαλειότητος θα είναι να εξασφαλίσει όπως η άσκηση της αυτοδιαθέσεως πραγματοποιηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπως και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, να δοθεί η ευκαιρία, ένεκα των ιδιόμορφων συνθηκών της Κύπρου, να αποφασίσει μόνη της το μελλοντικό της καθεστώς. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος αναγνωρίζει ότι η άσκηση της αυτοδιαθέσεως σε έναν τέτοιο ανάμικτο πληθυσμό θα πρέπει να συμπεριλάβει και τη διχοτόμηση μεταξύ των ενδεχομένων λύσεων».2
Πενήντα χρόνια αργότερα, νομική υπόσταση στη συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση προσφέρει ο Λόρδος Ντ. Χάνεϊ, με τη σοφιστεία της ΔΔΟ, όπως προδιαγράφεται στο ρατσιστικό, διχοτομικό Σχέδιο Ανάν. Είχε και την αυθάδεια να μας πει ότι θα μας το φέρνει ξανά και ξανά μέχρι να το ψηφίσουμε. Το τραγικό: Οι κυβερνώντες την τελευταία δεκαετία εναγωνίως προσπαθούν να εξιλεωθούν για τις επιλογές τους το 2004, φέρνοντάς μας το ξανά και ξανά σε τρισχειρότερη μορφή.
____
1. nikosxeiladakis.gr.
2. Ν. Χριστοδουλίδης, Τα σχέδια λύσης του Κυπριακού, εκδ. Καστανιώτη, 2009.
Αντώνης Κ. Σιβιτανίδης, M.Sc., B.Sc.
Εκπρόσωπος Τύπου, Ε.Ε. Πάφου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου