Κυριακή 20 Αυγούστου 2017

Πανικός στη Φινλανδία



.
Mandatory Credit: Photo by MARKKU OJALA/EPA/REX/Shutterstock (9009194n) A girl plays a traditional Finnish instrument 'kantele' and singing a traditional lullaby at the site where one person was stabbed to death on the Market Square in Turku, Finland, 18 August 2017. According to police reports on 18 August, two people were killed and six people injured in a stabbing spree on two market squares in the city. Finnish police shot at and apparently injured the stabber and were reported to search for possible other perpetrators. Multiple stabbings in downtown Turku, Finland - 18 Aug 2017
.
«Τα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα είναι ακόμη μπροστά μας. Ο πληθυσμός της Αφρικής θα διπλασιαστεί στις επόμενες δεκαετίες. Η Αίγυπτος θα υπερβεί τα 100 εκ. και η Νιγηρία τα 400 εκ. ανθρώπους. Στην ψηφιακή εποχή μας, με το διαδίκτυο και με τα κινητά τηλέφωνα, ο καθένας γνωρίζει το υψηλό βιοτικό μας επίπεδο και τον τρόπο ζωής μας» (G. Mueller, υπουργός ανάπτυξης της Γερμανίας).
«Οι νέοι άνθρωποι έχουν κινητά τηλέφωνα και μπορούν να δουν τι συμβαίνει στα άλλα κράτη του πλανήτη. Το γεγονός αυτό λειτουργεί ως ένας μαγνήτης» (M. Moller, διευθυντής του ΟΗΕ στο γραφείο της Γενεύης).
«Εάν δεν καταφέρουμε να επιλύσουμε τα βασικά προβλήματα των αφρικανικών χωρών, τότε στα επόμενα δέκα χρόνια θα δεχτούμε έως 30 εκ. μετανάστες στην ΕΕ» (A. Tajiani, πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου).
«Η Ισπανία θα αντικαταστήσει την Ελλάδα ως δεύτερη πύλη εισόδου
μεταναστών που εισέρχονται στην ΕΕ δια θαλάσσης. Η ξαφνική άνοδος της μετανάστευσης στην Ισπανία που απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από την Αφρική, συμβαίνει σε μία χρονική στιγμή που η αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά η λαθρεμπορία ανθρώπων μέσω του θαλασσίου δρόμου της Λιβύης προς την Ιταλία: τη χώρα που μέχρι σήμερα είναι η κυριότερη πύλη εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη. Τους πρώτους επτά μήνες του 2017 έφτασαν περισσότεροι από 8.300 παράνομοι μετανάστες στις ισπανικές ακτές, τριπλάσιοι από ότι ολόκληρο το 2016!» (ΙΟΜ, διεθνής οργάνωση μετανάστευσης).
.

Άποψη

Όπως είχα αναφέρει παλαιότερα, η Ευρώπη «εισάγει» ισλαμικό εξτρεμισμό, αραβικό αντισημιτισμό, πολιτικές, φυλετικές, θρησκευτικές και εθνικιστικές συγκρούσεις ξένων υποανάπτυκτων χωρών, ένα άλλο κοινωνικό σύστημα, καθώς επίσης ένα διαφορετικό Δίκαιο. Επομένως το πιθανότερο είναι να μην τα καταφέρει μακροπρόθεσμα να διαχειριστεί αυτού του είδους τις καταστάσεις, εάν δεν λάβει άμεσα μέτρα.
Οι αυθάδεις πολιτικές παρεμβάσεις του Τούρκου προέδρου στις γερμανικές εκλογές, οι βιασμοί στη Γερμανία, οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ισπανία, καθώς επίσης το βίαιο μαχαίρωμα δέκα ανθρώπων στη Φινλανδία, πιθανότατα από έναν 18χρονο Μαροκινό, τεκμηριώνουν τα παραπάνω. Η δήλωση του πρωθυπουργού της Φινλανδίας πάντως, σύμφωνα με την οποία «Δεν είμαστε πλέον ένα νησί», με την έννοια πως μέχρι στιγμής η χώρα του είχε αποφύγει τις τρομοκρατικές επιθέσεις, έδειξε καθαρά πως κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν θα μείνει ανέπαφο.
Σε σύγκριση βέβαια με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, στις Κάννες, στο Βερολίνο και στο Λονδίνο, ο αριθμός των θυμάτων στη Φινλανδία, 8 τραυματίες και δύο θάνατοι γυναικών, ήταν πολύ μικρός. Αυτό όμως που έχει προκαλέσει σοκ στους Φιλανδούς, οι οποίοι συμμετέχουν στο καρτέλ της σιωπής που έχει επιβληθεί στις σκανδιναβικές χώρες για να μην κατηγορηθούν για ρατσισμό, είναι η βαρβαρότητα της πράξης: η δολοφονική επίθεση με τη χρήση μαχαιριού.
Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από την αφήγηση μίας πωλήτριας στην κρατική τηλεόραση (πηγή) που αφορούσε τον τρόπο που ο δράστης μαχαίρωσε μία μητέρα στην αγορά, η οποία περπατούσε αμέριμνη με το μωρό της στο καροτσάκι. «Η γυναίκα ούρλιαζε και προσπαθούσε να αμυνθεί στην επίθεση εναντίον της από τον άνδρα με το μαχαίρι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο τρομοκράτης είχε ζητήσει άσυλο στη Φινλανδία μόλις το προηγούμενο έτος, όπως 39.000 άλλοι ξένοι από το 2015 έως το Μάρτιο του 2017 (πηγή). Το γεγονός αυτό θα απασχολήσει πολύ σοβαρά τους πολίτες της χώρας στο μέλλον, οι οποίοι φαίνεται να αλλάζουν απόψεις σχετικά με τη μετανάστευση, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό συμπεραίνεται από την αλλαγή στάσης του Φιλανδού πρωθυπουργού, ο οποίος το 2015 είχε δηλώσει πως θα φιλοξενήσει μερικές οικογένειες μεταναστών στο αγρόκτημα του για να δώσει το καλό παράδειγμα, αναιρώντας το πέντε μήνες αργότερα «μετά από μία νέα αξιολόγηση των συνθηκών ασφάλειας»
Υπενθυμίζω εδώ πως στη Φιλανδία έχει δημιουργηθεί η ακροδεξιά οργάνωση «Στρατιώτες του Odin» για την προστασία των κατοίκων από τους μετανάστες, η οποία έχει επεκτείνει τις δραστηριότητες της και στις γύρω χώρες. Για παράδειγμα στη Νορβηγία, όπου οι ισλαμιστές μετανάστες δημιούργησαν στο Όσλο τους «στρατιώτες του Αλλάχ» (πηγή). Η ομάδα αυτή θα περιπολεί επίσης στους δρόμους, για να προστατεύει τους μουσουλμάνους από τους στρατιώτες του Odin, του θεού του πολέμου: ενός γερμανικής καταγωγής θεού και προστάτη όλων των φυλών του ευρωπαϊκού Βορά!
Συνεχίζοντας τα φινλανδικά ΜΜΕ προσπαθούν να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα συναισθήματα ρατσιστικού μίσους, αναφέροντας πως δεν είχε μόνο ο δράστης μεταναστευτικό υπόβαθρο αλλά, επίσης, δύο από τα θύματα του: οι άνδρες που είχαν τραυματιστεί όταν προσπάθησαν να εμποδίσουν τον τρομοκράτη που είχε στόχο κυρίως γυναίκες.
Εν τούτοις δεν φαίνεται να πείθουν, αφού ο τρόμος που επικρατεί σε ολόκληρη τη Σκανδιναβία και ιδίως στη Σουηδία δεν είναι εύκολο να καθησυχαστεί. Σε κάθε περίπτωση οι Φιλανδοί, οι πλειοψηφία των οποίων πίστευε πως δεν θα αντιμετώπιζε τέτοιου είδους καταστάσεις επειδή η κοινωνία τους δεν είναι τόσο πολυπολιτισμική όσο η Σουηδία, έχουν πανικοβληθεί.
Εμείς στην Ελλάδα πιστεύουμε βέβαια, όπως στο παρελθόν η Φινλανδία ότι, είμαστε ένα νησί που δεν θα υπάρξουν ανάλογες τρομοκρατικές επιθέσεις. Είναι όμως λογικό μετά από τις τελευταίες εξελίξεις; Μία απλή ματιά στο κέντρο της Αθήνας δεν αρκεί για να διώξει αυτού του είδους τις ψευδαισθήσεις; Είναι η πολιτική μας ικανή να αντιμετωπίσει τυχόν ανάλογες εξελίξεις;
Κατά τη γνώμη μου πάντως δεν πρόκειται να το αποφύγουμε, αφού φαίνεται πλέον καθαρά πως συγκρούονται δύο εντελώς διαφορετικοί πολιτισμοί, με βασικό «πεδίο μάχης» την Ευρώπη. Επομένως, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει αμέσως μέτρα πρόληψης, προτού θρηνήσουμε και εμείς θύματα αυτού του ιδιότυπου πολέμου, ο οποίος θα μας απασχολήσει πολύ σοβαρά τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου