Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Trump: Πιστεύετε πως η χώρα μας είναι αθώα;



Οι ΗΠΑ δεν είναι τόσο αθώες όσο φαίνονται, σύμφωνα με τον πρόεδρο Donald John Trump. Όταν ο οικοδεσπότης του στην Fox News, Bill O'Reilly, αποκάλεσε τον Влади́мир Влади́мирович Пу́тин "δολοφόνο", ο Trump του απάντησε: «Έχουμε [σημ. ΜΒΒ: οι ΗΠΑ] πολλούς δολοφόνους».

Σε μια συνέντευξη που θα μεταδοθεί πριν από το Super Bowl αργότερα την Κυριακή (5/2/2017), ο Bill O' Reilly ρώτησε τον Trump αν σέβεται τον Ρώσο Πρόεδρο Влади́мир Влади́мирович Пу́тин, για να πάρει την απάντηση: «Τον σέβομαι. Λοιπόν, σέβομαι πολλούς ανθρώπους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπορούσα να είμαι για πολύ μαζί τους».

Ο κατά τα φαινόμενα έκπληκτος O'Reilly τον ρωτάει γιατί. «Είναι ο ηγέτης της χώρας του. Πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία παρά το αντίθετο, και αν η Ρωσία μας βοηθήσει στην καταπολέμηση της ISIS -που είναι η μεγαλύτερή μας μάχη- και της ισλαμικής τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο, αυτό είναι κάτι καλό» απάντησε ο Trump. «Θα κρατήσει αυτό για πολύ; Δεν έχω ιδέα».

Ο O'Reilly στη συνέχεια προκάλεσε τον Trump, αποκαλώντας τον Ρώσο Πρόεδρο "δολοφόνο". Ο Trump απέκρουσε το σχόλιο λέγοντας: «Υπάρχουν πολλοί δολοφόνοι. Έχουμε πολλούς δολοφόνους. Νομίζετε ότι η χώρα μας είναι τόσο αθώα;»

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Trump έκανε αυτό το σχόλιο την ώρα που κάποιος δημοσιογράφος αμφισβήτησε την στάση του σχετικά με τον Ρώσο ηγέτη. Στο τέλος του 2015, ο οικοδεσπότης του "Morning Joe" στο MSNBC, Joe Scarborough, δήλωσε στον Trump ότι ο Пу́тин «σκοτώνει δημοσιογράφους», αλλά ο τότε υποψήφιος για την προεδρία απτόητος του απάντησε: «Νομίζω ότι η χώρα μας επίσης κάνει πάρα πολλές δολοφονίες Joe». «Πάντοτε ένιωθα θετικά για τον Пу́тин. Είναι ένας μεγάλος ηγέτης. Είναι ένας ισχυρός ηγέτης», πρόσθεσε ο Trump.

Στο τέλος του Ιανουαρίου ο Пу́тин και ο Trump πραγματοποίησαν την πρώτη επίσημη τηλεφωνική επικοινωνία τους που, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ήταν «καλή και εποικοδομητική». «Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η έλλειψη αλληλοσεβασμού ήταν ο κύριος λόγος για την επιδείνωση των σχέσεων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Προεδρίας Дмитрий Серге́евич Песков. Ένα άλλο σημαντικό γεγονός είναι το ότι η Washington είναι έτοιμη για διάλογο κατέληξε ο εκπρόσωπος. «Αυτό είναι που ζητούσε διαρκώς και επανειλημμένα ο Πρόεδρος Пу́тин, αλλά που, δυστυχώς, δεν είχε ανταπόκριση κατά τα τελευταία χρόνια", δήλωσε ο Песков.

Ωστόσο, νωρίτερα τον Ιανουάριο ο Песков τόνισε ότι η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Пу́тин και του Trump μπορεί «να γίνει στους μήνες που έρχονται», αλλά δεν είναι «θέμα εβδομάδων». Ο Песков είπε επίσης πως «είναι ίσως το μεγαλύτερο λάθος από την πλευρά των Δυτικών αναλυτών να πιστεύουν ότι Trump είναι "ο άνθρωπός μας". Είναι ένας άνθρωπος των Αμερικανών».

Πηγή - Μετάφραση από το Αγγλικό κείμενο: Μανώλης Β. Βολουδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου