Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Ο Πρόεδρος Ομπάμα αρνήθηκε χάρη στον Τζον Κυριάκου: “Μεγαλόψυχος” με την Τσέλσι Μάνινγκ

John Kiriakou. Photo by Troy Page, CC BY-NC-SA 2.0
John Kiriakou. Photo by Troy Page, CC BY-NC-SA 2.0

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα μείωσε την ποινή της Τσέλσι Μάνινγκ, που είχε διοχετεύσει στον ιστότοπο WikiLeaks εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά και στρατιωτικά έγγραφα των ΗΠΑ.
Αντίθετα, ο κ. Ομπάμα αρνήθηκε να δώσει χάρη στον Ελληνοαμερικανό πράκτορα της CIA Τζον Κυριάκου, ο οποίος χαρακτηρίζεται ήρωας στην Αμερική καθώς έλαβε μέρος σε φονικές μάχες εναντίον της αλ Κάιντα. Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου χαρακτηρίζεται απαράδεκτη από τις ομάδες στήριξης του Τζον Κυριάκου. Αρκετοί Ελληνοαμερικανοί αλλά και μέλη της κοινότητας του Χόλιγουντ, στηρίζουν τον Ελληνοαμερικανό πράκτορα, ο οποίος τόλμησε να

αποκαλύψει τα βασανιστήρια, ιδιαίτερα το μαρτύριο του πνιγμού, όταν η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους το έκρυβε. Η αποκάλυψη άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον τότε πρόεδρο της Αμερικής. Μετά την αποκάλυψη ο Τζον Κυριάκου δέχθηκε άγριο κυνηγητό, με αποτέλεσμα να φυλακιστεί για 3 σχεδόν χρόνια.
 Η απόφαση του κ. Ομπάμα σημαίνει ότι η διαφυλική, που ήταν στο παρελθόν γνωστή ως στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, θα αποφυλακιστεί την 17η Μαΐου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Η Μάνινγκ είχε καταδικαστεί τον Αύγουστο του 2013 σε ποινή κάθειρξης 35 ετών διότι παρέδωσε στον WikiLeaks πάνω από 700.000 εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η Μάνινγκ είχε αναλάβει την ευθύνη για την δημοσιοποίηση των εγγράφων.
Εξάλλου, ο Ομπάμα μείωσε τις ποινές ακόμη 208 κρατουμένων και απένειμε χάρη σε 64 πρόσωπα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Συνολικά, καθώς η θητεία του φθάνει στην ολοκλήρωσή της την Παρασκευή, ο Ομπάμα έχει μειώσει τις ποινές 1.385 ανθρώπων και έχει απονείμει χάρη σε άλλους 212.

MIGNATIOU, ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters 
Ουάσινγκτον, United States

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου