Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Κυπριακό: Κοινή δήλωση των Κυπριακών Κομμάτων


ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΕΔΕΚ, ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ

Μετά από τη χθεσινή, τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων εδώ στη Γενεύη, ανάμεσα στους ηγέτες των  δύο κοινοτήτων, για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, το Κίνημα Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δηλώνουν από κοινού τα ακόλουθα:
Η αποδοχή εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας των τουρκικών διαδικαστικών όρων και της πάγιας τουρκικής αξίωσης για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης («Διάσκεψη για την Κύπρο»), αναίρεσε μια πάγια ομόφωνη θέση της Ελληνοκυπριακής κοινότητας αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας εδώ και 40 χρόνια, η οποία έθετε ως όρο για τη σύγκληση μίας διεθνούς διάσκεψης τη συμμετοχή σε αυτήν της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη
διασφάλιση της μη-αναβάθμισης του ψευδοκράτους ή του κατοχικού ηγέτη.
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε ως επιπρόσθετες προϋποθέσεις για τη σύγκληση μίας διεθνούς διάσκεψης τη συμφωνία στο εδαφικό με την κατάθεση χαρτών και τη συμφωνία ή την ακτίνα συμφωνίας σε όλες τις άλλες εσωτερικές πτυχές του προβλήματος.
Δυστυχώς, λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της πενταμερούς διάσκεψης («Διάσκεψη για την Κύπρο»), διαπιστώνεται από όλους ότι καμία από αυτές τις προϋποθέσεις  δεν τηρήθηκε. Πιο συγκεκριμένα:
1.       Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει προσκληθεί να μετάσχει στην Διάσκεψη για την Κύπρο, ενώ, την ίδια ώρα, η συμμετοχή σε αυτήν του κατοχικού ηγέτη αναβαθμίζει το ψευδοκράτος.
2.       Δεν υπάρχει συμφωνία ή έστω ακτίνα συμφωνίας στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ενώ, επιβεβαιώνεται η κλιμάκωση της τουρκικής αδιαλλαξίας σε όλα τα εκκρεμούντα θέματα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απαράδεκτη απαίτηση για  εκ περιτροπής προεδρία ως προϋπόθεση για την οριστική αποδοχή των συγκλίσεων στη Διακυβέρνηση.
3.       Δεν υπάρχει συμφωνία στο εδαφικό ενώ, παράλληλα, φυλάσσονται σαν επτασφράγιστο μυστικό οι χάρτες που κατατέθηκαν από τους δύο ηγέτες. Η απόκρυψη χαρτών από το λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, αποτελεί συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησής τους και ενισχύει την παραπληροφόρηση και την κοροϊδία του λαού.
4.       Ελλοχεύει ο κίνδυνος διασύνδεσης στο τραπέζι της Διάσκεψης για την Κύπρο των άλυτων θεμάτων των εσωτερικών πτυχών με τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αυτά πρέπει να είναι και τα μόνα θέματα στην ατζέντα της Διάσκεψης για την Κύπρο.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, το Κίνημα Αλληλεγγύη και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θεωρούμε ότι δεν δικαιολογείται η σύγκληση της Διάσκεψης για την Κύπρο. Ως εκ τούτου δεν θα παραστούμε στη σημερινή δεξίωση η οποία αποτελεί μέρος της Διάσκεψης με την οποία διαφωνούμε.
Επιπρόσθετα, προτείνουμε τη συνολική επαναξιολόγηση της κατάστασης και της πορείας των διαπραγματεύσεων από το Εθνικό Συμβούλιο, με δεδομένες τις τουρκικές προθέσεις και θέσεις όπως αυτές καταγράφηκαν το τελευταίο τριήμερο αλλά και όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου