Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Mega: Γιατί δεν είναι λύση το λουκέτο!

Το Mega είναι ένα μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι και οι τράπεζες έχουν κάθε λόγο να παραμείνει ένα ανοικτό μεγάλο κανάλι. Αν το Mega αναστείλει την λειτουργία του για μία ημέρα, τότε θα είναι πλέον ένα κλειστό πρώην μεγάλο κανάλι και οι τράπεζες θα χάσουν τα λεφτά τους. Δηλαδή, οι Έλληνες πολίτες που χρηματοδότησαν την σωτηρία των τραπεζών.
Τα πράγματα είναι απλά και αφορούν κάθε επιχείρηση που οφείλει χρήματα στο τραπεζικό σύστημα: Όσο εγκληματικό είναι να αφήνουν το management των επιχειρήσεων στα χέρια εκείνων που τις υπερχρέωσαν, εκείνων, δηλαδή, που δεν κατάφεραν  να κάνουν σωστά την δουλειά τους, άλλο τόσο λάθος για τα συμφέροντα των μετόχων των τραπεζών και της ελληνικής Οικονομίας είναι να βάζουν λουκέτα σε εταιρείες που θα μπορούσαν να γίνουν βιώσιμες.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι το ακόλουθο: Είναι το Mega μία βιώσιμη επιχείρηση; Αν είναι βιώσιμη, τότε  ποιος είναι ο  λόγος εκείνος που οδηγεί στο διαφαινόμενο λουκέτο και τις τράπεζες σε απώλειες τόσων πολλών χρημάτων; Τους περισσεύουν; Δεν είναι βιώσιμη στις παρούσες συνθήκες; Τότε ας μελετήσουν κάτω από ποιους όρους λειτουργίας θα είναι βιώσιμο. Για να εξασφαλίσουν τουλάχιστον ένα μέρος των χρημάτων τους!
Για κάποιους το Mega αντιπροσωπεύει τον...
«αγώνα»  τους ενάντια στην διαπλοκή. Πιστεύουν ότι αν μπει λουκέτο στο συγκεκριμένο κανάλι θα έχουν πετύχει μία συμβολική νίκη κατά της διαπλοκής. Δηλαδή, κατά της διαπλοκής των νυν μετόχων του καναλιού. Αν παρατηρήσει κανείς την πολιτική γραμμή κάποιων μετόχων του Mega στα άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που διατηρούν, θα αρχίσει να αναρωτιέται αν η διαπλοκή έχει αρχίσει να στηρίζει φανατικά την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά σε αυτή την περίπτωση εισερχόμαστε στα βαθιά. Ένα ακόμη ερώτημα είναι αν εξαντλούν την άποψή τους για την διαπλοκή στο Mega ή αν αυτή επεκτείνεται και στα άλλα Μέσα Ενημέρωσης. Αν δηλαδή θεωρούν ως αμόλυντα μόνο τα κομματικά Μέσα και τα κρατικά.  Αλλά κι αυτή είναι μία άλλη συζήτηση.
Το Mega, λοιπόν, είναι ένα κανάλι που έχει αξία. Όμως, έχει αξία μόνο στην περίπτωση που  παραμείνει ανοικτό. Σε περίπτωση που κλείσει χάνεται η προοπτική των τραπεζών να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Επίσης, μειώνεται σημαντικά η οικονομική αξία της βιβλιοθήκης του καναλιού, των δικαιωμάτων του επί παραγωγών του παρελθόντος. Κι η βιβλιοθήκη είναι το μεγάλο περιουσιακό στοιχείο του Mega. Με το λουκέτο μειώνεται η οικονομική του αποτίμηση, αλλά δεν χάνεται η καλλιτεχνική του  αξία. Απλά, όποιος ενδιαφέρεται να τα αποκτήσει θα μπορέσει να τα αγοράσει σε μία πραγματικά πολύ χαμηλή αξία. Ο μελλοντικός αγοραστής της βιβλιοθήκης θα την έχει  αγοράσει τζάμπα εφόσον το κανάλι θα είναι κλειστό. Δεν μπορούμε, πάντως, να πιστέψουμε ότι μπορεί να είναι σε εξέλιξη ένα τέτοιο σενάριο. Αν προκύψει στο μέλλον θα έχει προκύψει μόνο από μία σειρά τυχαίων γεγονότων. Αλλά το λέμε κι αυτό μιας και πιάσαμε την συζήτηση περί αξιών…
Το τι συμφέρει τους νυν μετόχους ή όσους θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε μία αύξηση κεφαλαίου είναι θέμα που αφορά τους ιδίους. Το πραγματικό ερώτημα είναι τι συμφέρει τις τράπεζες. Το αν θα βάλουν λεφτά οι νυν μέτοχοι ή όσοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι άσχετο με το συμφέρον των τραπεζών. Το λουκέτο, επίσης, δεν εξυπηρετεί σε καμία περίπτωση την προοπτική των τραπεζών να σώσουν τα χρήματά τους ή έστω κάποια απ’ αυτά. Είναι σαν να προσπαθούν να πουλήσουν ένα σπίτι από πλειστηριασμό και επειδή δεν τους ικανοποιεί το τίμημα να αποφασίζουν να το γκρεμίζουν! Είναι εντελώς τρελό.
Στην πραγματικότητα έχουν δύο επιλογές, εφόσον δεν τους ικανοποιούν οι προτάσεις των παλαιών μετόχων. Η πρώτη επιλογή είναι να αλλάξουν το management και να λειτουργήσουν για ένα διάστημα το κανάλι υπό τον απόλυτο έλεγχό τους. Η δεύτερη επιλογή να το πουλήσουν αναδιαρθρώνοντας τα δάνειά του. Όπως θα έκαναν με ένα ξενοδοχείο ή με μία βιομηχανική μονάδα και να διασφαλίσουν έτσι τα χρήματά τους. Δηλαδή τα χρήματα των μετόχων τους, δηλαδή του ελληνικού λαού.  Εκείνο που σίγουρα δεν είναι λύση είναι το λουκέτο.

Θανάσης Μαυρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου