Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Κλείνουν τις Εκκλησίες οι Τουρκοκύπριοι. Οι Διαπραγματεύσεις Πρέπει να Σταματήσουν Άμεσα

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Καθώς οι συνομιλίες για το Κυπριακό προχωρούν, όσο και αν το προσπαθούν, δεν μπορούν οι Τούρκοι να κρύψουν τις πραγματικές προθέσεις και επιδιώξεις τους. Όποια πλευρά των συνομιλιών, των επί μέρους κεφαλαίων και αν εξετάσουμε διαπιστώνουμε τις παράλογες απαιτήσεις των Τούρκων, είτε αφορά στην ασφάλεια, είτε στην μορφή διακυβέρνησης είτε στα οικονομικά στοιχεία … Επίσης διαπιστώνεται ότι σύμφωνα με την προσφιλή τους τακτική όσο περισσότερο είσαι καλοπροαίρετος, τόσο οι απαιτήσεις τους ανεβαίνουν κατακόρυφα. Πλέον το επίπεδο απαιτήσεων έχει ξεφύγει επικίνδυνα όταν φτάνουν στο σημείο να απαγορεύουν λειτουργίες σε εκκλησίες στα κατεχόμενα, κάτι που είχε πλέον καθιερωθεί σαν μια κίνηση καλής θέλησης. Πλέον βάλανε φραγμό, αποκαλύπτοντας άλλη μια φορά ότι, δίνουν κάτι προσωρινά για να στα πάρουν όλα στη συνέχεια.
Έτσι, ο λεγόμενος “υπουργός εξωτερικών’’ στα κατεχόμενα Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ανέφερε στην τ/κ εφημερίδα “Κίπρις”, ότι στις...
εκκλησίες του Αποστόλου Αντρέα, του Αποστόλου Βαρνάβα και του Αγίου Μάμα θα τελούνται λειτουργίες όποτε ζητηθεί. Στις υπόλοιπες εκκλησίες, θα τελούνται λειτουργίες μόνο μία φορά το χρόνο, είτε κατά την εορτή του Αγίου, είτε κατά το Πάσχα, είτε κατά τα Χριστούγεννα και η επιλογή αυτή θα ανήκει στους Ε/κ. Ο κ. Ερτουγρούλογλου απέρριψε το επιχείρημα ότι με την απόφαση αυτή απαγορεύονται οι θρησκευτικές λειτουργίες στα κατεχόμενα, λέγοντας ότι αυτό που έγινε ήταν να τεθούν ορισμένοι περιορισμοί. Και δεν φτάνει μόνο αυτό αλλά αντί να απολογηθεί  για την πράξη του, περνάει θρασύτατα σε νέα επίθεση κατηγορώντας για αυτό την Ε/Κ πλευρά. Συγκεκριμένα  αναφερόμενος στην απόφαση του “υπουργείου” του για περιορισμό στην τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών στις εκκλησίες στα κατεχόμενα, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι το δικαίωμα αυτό τυγχάνει εκμετάλλευσης από τους Ε/κ, οι οποίοι το μετέτρεψαν σε εργαλείο πολιτικής. Πριν από το 1974, σημείωσε, στην Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού δεν τελούνταν λειτουργίες, λέγοντας ότι στην εν λόγω εκκλησία το 2015 τελέστηκαν 11 λειτουργίες, το 2016 τέσσερις και υπάρχει αίτημα για Πέμπτη !!!!!!!!!!! Μάλιστα στην τόσο μεγάλη πρόκληση δεν άντεξαν ούτε οι ίδιοι οι Τ/Κ, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Όζγιγιτ μιλώντας χθες στα εγκαίνια γραφείων του κόμματος του στην κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου είπε ότι η απόφαση του “υπεξ” για περιορισμό των λειτουργιών σε εκκλησίες στα κατεχόμενα, στρέφεται εναντίον της λύσης και της ειρήνης, προειδοποιώντας ότι θα πλήξει εκ νέου τις προσπάθειες προσέγγισης και τη διαδικασία των συνομιλιών.
Θεωρούμε ξεκάθαρο ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε λύση. Οι Τούρκοι μας αποκαλύπτουν ξανά το πραγματικό τους πρόσωπο και τις προθέσεις τους. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές σε όλες τις προσεγγίσεις τους. Οι Τούρκοι βάζουν παγίδες σε ότι προτείνουν και λένε. Με κλειστές εκκλησίες οι Ελληνικές ηγεσίες θα πρέπει άμεσα να καταγγείλουν τις συνομιλίες και να αποχωρήσουν από τις διαπραγματεύσεις, κάτι που έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να είχαν πράξει καιρό πριν. Αντίθετα δεν θα σταματήσουμε να ζητάμε από την Ελληνική πλευρά να μην διαπραγματευτεί τίποτα αν προηγουμένως οι Τούρκοι δεν αποσύρουν όλα τα στρατεύματα κατοχής από την Μεγαλόνησο.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου